Shop
Kako uštedeti novac – saveti za dvadesetogodišnjake

Kako uštedeti novac – saveti za dvadesetogodišnjake

Štednja omogućava slobodu i fleksibilnost, bilo da planirate putovanje ili pokretanje posla. Saznajte kako da štedite bez velikih odricanja.

10.08.2020.

Svi smo se u nekom momentu zapitali: kako uštedeti novac? Imati ušteđevinu ne samo da pruža osećaj slobode, fleksibilnosti i izbora, nego može u kriznim vremenima zadovoljiti osnovne potrebe. Ako možda planirate da osnujete preduzeće ili da se okušate kao frilenser, imati dovoljno zaliha novca kao plan B znači da ne morate da brinete o tome kako ćete zaraditi za hranu i pomoći će vam u prvim koracima. Ako na vreme krenete, dopuna štednog računa prerašće u naviku pa ćete se lako suzdržati od naredne impulsivne kupovine.

U nastavku slede saveti koji vam mogu pomoći oko pravljenja prvih koraka za štednju.

stednja novca

Koliko treba biti štedljiv?

Sto ljudi – sto ćudi. Nema univerzalnog odgovora na ovo pitanje jer njime upravlja mnoštvo faktora. U zavisnosti od toga kolike su vaše osnovne finansije, a šta su vaši ciljevi - možete da steknete neku grubu sliku o svojim potrebama. Napravite prvo popis svih novčanih obaveza. Tako znati gde možete da sasečete suvišne troškove.

U tome vam mogu pomoći i aplikacije za praćenje potrošnje i kategorizaciju obaveza. Namirnice, prevoz, odeća i slobodno vreme – sve to možete navesti u nekim od brojnih aplikacija za mobilni telefon.

Kada steknete objektivan uvid u mesečne prihode i rashode, moći ćete da istražite realnije opcije štednje. Počnite, recimo, od pravila 50/30/20 već pri prvoj povišici na poslu. Prema ovom pravilu, polovina plate bi trebalo da ode na plaćanje mesečnih obaveza, poput stanarine i mesečnih računa, 30% ide na želje, a 20% na štednju ili otplatu dugovanja. 

Saveti za štednju novca

Kada utvrdite koliki budžet imate na raspolaganju, vreme je za pravu štednju. Verovali ili ne, štedljivost može prerasti u neku vrstu zavisnosti kada budete videli kako vam se puni štedni račun. Najpre krenite od smanjivanja troškova za telefonske račune ili druge usluge – pronađite najštedljiviji paket ili tarifu. Zatim odredite ciljeve. Ako znate za šta tačno štedite – za kupovinu kuće ili naredno letovanje – to vas može prilično motivisati. Ako štednju rasporedite za različite namene, lakše ćete se pridržavati plana. Zato odvojte posebno namirnice, kupovinu i društvene aktivnosti.

U današnje vreme, mnogi su sa papira prešli na digitalne formate. Svaki nacrt uvek krene od osnovne skice, ali ako želite da se ozbiljnije pozabavite svojim finansijama, možete se okrenuti tabelama u programima kao što su Excel ili Google Spreadsheets. Radi bezbednosti podataka možete koristiti i brojne opcije sa kalkulatorima štednje koje možda nudi i vaša banka.

saveti za stednju

Nemojte zanemariti ni papirni ili kovani novac. Možda se baš u nekom kutku stana nalazi kasica-prasica na koju ste odavno zaboravili. Proverite džepove, fioke, tašne i stare novčanike – možda se baš tu negde krije određena suma koje se više i ne sećate. Ako mislite da sa trenutnim primanjima ne možete značajno da se pomerite sa mrtve tačke, pokušajte da pronađete dodatni posao kako biste uštedeli nešto novca. Postoje platforme za samostalne preduzetnike poput sajta Upwork. 

I na kraju, bitno je i gde držite štednju. Poslovična slamarica, naročito u današnje vreme, nije najbolji izbor. Štedni računi i obračun kamate često se razlikuju u zavisnosti od redovnog pristupa računu ili opcija oročene štednje.

Pored štednje u bankama, možete se raspitati i o štednom osiguranju, koji vam mogu pomoći da imate podršku onda kada vam bude najpotrebnija. 

Zato je najbolje istražiti sve mogućnosti i pronaći idealnu za vaše potrebe.

Bilo da planirate da rešite stambeno pitanje ili želite da pokrenete sopstvenu firmu, pročitajte i naše dodatne savete na temu štednje i finanasija:

Da li štedite za penziju

Kako uštedeti novac u 5 koraka

Osiguranje ili štednja - najbolje je zajedno

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna