Shop
Kako se prilagoditi promenama

Kako se prilagoditi promenama

Teško se prilagođavate promenama? Pročitajte kako da iz svake situacije izvučete ono najbolje.

04.11.2020.

Ove godine je brzo prilagođavanje promenama postalo važnije nego ikada. Novi način razmišljanja,  sposobnost prilagođavanja i optimizam pomoći će vam da se uhvatite u koštac sa svim promenama, bile one pozitivne ili negativne.

Ne očekujte stabilnost

Promene su jedina konstanta u životu - što pre to prihvatite, to bolje. Posao, međuljudski odnosi, finansije, sve je to podložno promeni. Istraživanja su pokazala da se osobe koje očekuju promene, i nestabilnost u životu uopšte, lakše prilagođavaju novonastalim okolnostima. Njima je lakše da promenu shvate kao izazov i šansu, a ne kao problem. Ovakav način razmišljanja pomoći će vam da se usredsredite na budućnost umesto da stalno razmišljate o (često idealizovanoj) prošlosti.

prilagodjavanje promenama

Naučite da se prilagođavate

Sposobnost prilagođavanja pomaže lakšem suočavanju s promenama, pa se čak smatra da su ljudi koji se lakše prilagođavaju zadovoljniji životom i srećniji. Svoju sposobnost prilagođavanja možete poboljšati ako razvijete jak sistem podrške i pokušate da pronađete svoju svrhu u životu, bilo da je to porodica, bavljenje nekim hobijem ili dobročinstvo. Nova iskustva takođe mogu pomoći. Napravite spisak stvari koje želite da uradite, ali vas plaše. Počnite da sprovodite u delo one koje u vama izazivaju manju nervozu, npr. vežbanje, i postepeno dođite do onih kojih se najviše plašite, npr. javni nastup.

Prihvatite ono što ne možete da promenite

Lako je pretvarati se da je sve u životu pod kontrolom, ali u stvarnosti nije baš tako. Kada se suočite s teškom situacijom, pokušajte da je analizirate iz ugla posmatrača, shvatite šta možete, a šta ne možete kontrolisati i usredsredite se na ono što zaista možete promeniti i poboljšati. To bi mogle biti pozitivne promene u svakodnevnoj rutini, ako vas muči mentalno zdravlje, ili savladavanje novih veština, ako ste zabrinuti jer morate da tražite novi posao.

majka i cerka u zagrljaju

Pozitivan stav

Da li je za vas čaša polupuna ili poluprazna? Gledanje na događaje i situacije u pozitivnom svetlu, optimistički, dokazano ima pozitivne efekte na mentalno zdravlje, uključujući bolju motivisanost i smanjenje stresa i anksioznosti. Naravno, to ne znači da treba da izvrćete stvarnost, već da shvatite da se iz svakog neprijatnog iskustva ili neočekivane promene može nešto naučiti i da ti izazovi mogu da vas odvedu do boljih iskustava i samosvesti. 

Briga o sebi

Čak i ako se trudite da budete pozitivni i izdržljivi, privikavanje na promene može vam teško pasti. Zato je važno ne biti prestrog i dati sebi vremena za prilagođavanje novonastaloj situaciji. Potrudite se da shvatite kako se osećate, potražite podršku od porodice i prijatelja, budite naspavani i redovno vežbajte da sačuvate svoje psihofizičko zdravlje. Nije sramota ni obratiti se stručnjaku za dodatnu podršku.

Briga o sebi podrazumeva i brigu o sigurnoj finansijskoj budućnosti. Generali životno osiguranje vama i vašoj porodici obezbeđuje finansijsku podršku u slučaju nepredviđenih okolnosti. 

Pripremili smo za vas i savete na temu štednje:

Kako uštedeti novac u 5 koraka

Kako upravljati ličnim finansijama 

 

 

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna